Cercar en aquest blog

dissabte, 16 d’octubre del 2021

Tardor a l'Alta Ribagorça

 

A mitjans d'octubre, els boscos caducifolis de l'Alta Ribagorça es vesteixen d'impactants colors de tardor a les zones més altes. Del 15 al 18 d'octubre de 2021, la Fina i jo vam recórrer uns dels seus millors indrets mitjançant caminades curtes que ens van permetre gaudir-los sense pressa. Podeu veure les imatges que vaig fotografiar prement cadascun dels encapçalaments que segueixen (la imatge superior és de la fageda amb avets de Conangles).

Bosc de Caldes de Boí

Passejada per dins del recinte del balneari de Caldes i pels seus entorns. Descripció de la vegetació: al vessant esquerre de la vall (sempre seguint el corrent avall del riu) hi ha bosc mixt de faig i avet i bedollars amb trèmols. Al vessant dret també hi ha bosc mixt de faig i avet, però a les fagedes també hi ha blades, roure martinenc i moixeres (imatge d'aquest vessant).
Conangles i barranc de Besiberri

Itinerari d'anada i tornada des del refugi de Conangles (1.555 m) fins al salt superior del barranc de Besiberri (1.800 m). Són 5,3 km que es poden fer en 2 h sense pressa. Descripció: bosc mixt de faig i avet i a la part més alta del barranc hi ha fagedes subalpines on hi ha bedolls i moixeres de guilla (imatge).

Aigüestortes

Itinerari des de la borda de Gaspar (1.585 m) passant per l'ermita de Sant Nicolau, l'estany de Llebreta, el salt del Sant Esperit i acabant amb un recorregut final circular per Aigüestortes (1.830 m). Són 5 km que es poden fer en 2 h. (imatge de l'estany de Llebreta). Descripció: inici amb boixedes i prats amb bosc mixt de faigs, avets i bedolls a l'altra banda de l'estany Llebreta. A la zona d'Aigüestortes hi ha bosc mixt d'avet i pi negre amb bedollars i pi roig en el vessant més assolellat de la riba dreta de la vall. També hi ha matollars de bàlec a l'entorn de les tarteres.

De Toirigo a Cavallers




Itinerari d'anada i tornada des de Toirigo  a 1.500 m  (punt d'informació del Parc Nacional) fins a la presa de l'ambassament de Cavallers a 1.780 m. Són 6 km que es poden fer en 2 h 20 min. Descripció: al vessant esquerra de la vall hi ha bosc mixt de faig i avet i bedollars amb trèmols. Al vessant dret també hi ha bosc mixt de faig i avet, però a les fagedes també hi ha blades, bedolls, roure martinenc i moixeres. A mesura que anem pujant desapareix el bosc i el domini correspon a matollars de bàlec, boixedes i prats.


Des de Taüll podem fer dues passejades molt recomanables a la tardor. Una consisteix en anar i tornar al mirador de Taüll des de l'església de Sant Climent. Són en total 2,7 km que es poden fer en 1 h. L'altra és una curta passejada pel pla de l'Ermita de Sant Quirc de Taüll. Descripció: en elles recorrerem freixenedes amb cirerers bords, avellaners i boix.